Video Content: Πώς Μπορείς Να Το Εντάξεις Στην Στρατηγική Μάρκετινγκ Της Επιχείρησής Σου

video-content-strategy

Μια στρατηγική video content επηρεάζει θετικά τις προσπάθειες μάρκετινγκ, φέρνοντας την επωνυμία σου μπροστά σε περισσότερους δυνητικούς πελάτες, ενισχύοντας την αφοσίωση και αυξάνοντας τα ποσοστά μετατροπών.

Παρότι τα βίντεο δεν είναι κάτι καινούριο στην αρένα του content marketing, παραμένουν ιδιαίτερα δημοφιλή στους διαδικτυακούς καταναλωτές παγκοσμίως.

Είναι λογικό, λοιπόν, να δημιουργήσεις μια στρατηγική video content marketing για να αξιοποιήσεις στο έπακρο τη δυναμική τους.

Θέλεις να μάθεις περισσότερα για το video content marketing; Συνέχισε να διαβάζεις! 

Τι είναι ακριβώς το Video Content Marketing;

Το video content marketing περιλαμβάνει τη στρατηγική δημιουργία, παραγωγή και διανομή βίντεο με σκοπό την παροχή πληροφοριών στο στοχευμένο κοινό σου.

Οι πληροφορίες αυτές κατά κάποιο τρόπο σχετίζονται με την επωνυμία, τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες σου και ο στόχος είναι η μετατροπή του κοινού σε πελάτες.

Γιατί το Video Content Marketing έχει σημασία;

Το video content marketing έχει σημασία επειδή στις μέρες μας το βίντεο είναι η πιο προτιμώμενη μορφή πολυμέσων.

Οι καταναλωτές όχι μόνο είναι δεκτικοί απέναντί του, αλλά βασίζονται σε αυτό όλο και περισσότερο και το περιμένουν ακόμη και από τις επιχειρήσεις.

Αναλυτικότερα, το video content marketing έχει σημασία γιατί: 

Είναι ευεργετικό για το SEO σου

Οι αλγόριθμοι των search engines δίνουν όλο και περισσότερο προτεραιότητα στα βίντεο σήμερα, βελτιώνοντας την κατάταξή σου στα SERP.

Επιπλέον, τα βίντεο δημιουργούν backlinks, μειώνουν το ποσοστό εγκατάλειψης, αυξάνουν τις αναλογίες κλικ προς αριθμό εμφανίσεων και ενισχύουν τις μετατροπές, συμβάλλοντας περαιτέρω στη στρατηγική SEO της επιχείρησής σου.

Αυξάνουν την αναγνωρισιμότητα του brand σου

Το video marketing προσεγγίζει κοινό που δεν είναι εξοικειωμένο με την επωνυμία σου και παρουσιάζει αυτά που έχεις να προσφέρεις.

Η αναγνωρισιμότητα του brand σου αυξάνεται και το κοινό θα σε αναγνωρίζει στο μέλλον καθώς χτίζεις την online παρουσία σου.

Χτίζει εμπιστοσύνη και αξιοπιστία

Τα βίντεο εμφανίζουν πληροφορίες με τρόπο που δεν «φωνάζει» πωλήσεις ή με αποπνικτικές επιχειρηματικές πρακτικές.

Προκαλώντας συναισθήματα μέσω μιας συναρπαστικής αφήγησης ή ιστορίας στο βίντεό σου, μπορείς να συνδεθείς με το στοχευμένο κοινό σου. 

Παράλληλα, προβάλλεις μία πιο ανθρώπινη εικόνα για την επιχείρησή σου και αυτό δημιουργεί περισσότερη εμπιστοσύνη και αξιοπιστία στους θεατές.

Αυξάνει την δέσμευση με την επωνυμία σου

Καθώς το κοινό εξοικειώνεται περισσότερο με την επωνυμία σου μέσω βίντεο, η αφοσίωση αυξάνεται. Αυτή η δέσμευση μπορεί να έχει τη μορφή επισημάνσεων όπως τα likes, οι κοινοποιήσεις, τα σχόλια και οι αναφορές.

Ενισχύει τις μετατροπές

Όταν παρέχεις ενημερωτικό και ελκυστικό video content, το κοινό σου είναι πιο πιθανό να αναπτύξει εμπιστοσύνη και να μετατραπεί σε πελάτη.

Τι πρέπει να κάνεις πριν δημιουργήσεις μια στρατηγική video content marketing;

Μπορεί να ανυπομονείς και να είσαι έτοιμος/η να προχωρήσεις αμέσως στην παραγωγή video content, ωστόσο υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να κάνεις πριν ξεκινήσεις.

#1.Θέσε στόχους για το video marketing

Καθόρισε όλα όσα θέλεις να πετύχεις με τη στρατηγική video content marketing που θα ακολουθήσεις, θέτοντας στόχους.

Μπορείς να ξεκινήσεις με έναν ή δύο στόχους και στην πορεία να τους αναπτύξεις περισσότερο.

Οι στόχοι όχι μόνο καθοδηγούν τη στρατηγική σου αλλά επιπλέον σου παρέχουν τρόπους μέτρησης της επιτυχίας σου.

Για να σε βοηθήσουμε να προσδιορίσεις τους στόχους σου, σε παροτρύνουμε να απαντήσεις στις ακόλουθες ερωτήσεις:

Ποιος είναι ο σκοπός μου πίσω από τη δημιουργία βίντεο;

Για ποιον δημιουργώ τα βίντεο;

Μερικά γενικά παραδείγματα στόχων του video content marketing περιλαμβάνουν:

Τη δημιουργία αναγνωρισιμότητας μάρκας

Την αύξηση αφοσίωσης του κοινού απέναντι σε μία επωνυμία

Την διαφήμιση προϊόντων ή υπηρεσιών 

#2.Κάνε έρευνα και επίλεξε τις πλατφόρμες που θα χρησιμοποιήσεις

Πριν δεσμευτείς για την παραγωγή των βίντεό σου, αποφάσισε ποιες πλατφόρμες θα είναι πιο επωφελής για την επίτευξη των στόχων σου.

Το video content διαφέρει από πλατφόρμα σε πλατφόρμα, επομένως πρέπει να γνωρίζεις τι προσφέρει κάθε μία από αυτές.

Μάθε από πριν τις προδιαγραφές των βίντεο, όπως για παράδειγμα, η οριζόντια ή κατακόρυφη ροή βίντεο, το περιεχόμενο μεγάλης ή σύντομης μορφής και το εάν η πλατφόρμα έχει τη δυνατότητα για live.

Αναζήτησε και πρόσθετες λειτουργίες, όπως οι δυνατότητες δημιουργίας λίστας αναπαραγωγής ή σειράς.

Παραδείγματα πλατφορμών για video content είναι:

  • Τα websites (landing page, blog, κλπ)
  • Το YouTube
  • Τα social media (Facebook, Instagram, TikTok, κλπ)
  • Ενσωματωμένο email

Σκέψου πού μπορείς να προσεγγίσεις πιο αποτελεσματικά το κοινό-στόχο σου και ποια πλατφόρμα ταιριάζει περισσότερο με τον σκοπό των βίντεό σου.

#3.Προσδιόρισε το budget σου

Ξεκαθάρισε ποιο μέρος του προϋπολογισμού μάρκετινγκ μπορεί να διατεθεί για τη στρατηγική δημιουργίας video content.

Για να δημιουργήσει έναν προϋπολογισμό, καθόρισε πριν ξεκινήσεις τα εξής:

Τι είδη βίντεο θα δημιουργήσεις;

Πόσα βίντεο θα χρειαστείς;

Θα δημιουργήσεις τα βίντεο εσωτερικά ή εξωτερικά;

Εάν δημιουργείς εσωτερικά, λάβε υπόψιν σου τις απαιτήσεις προσωπικού, συμπεριλαμβανομένου του χρόνου που απαιτείται για κάθε δημιουργία και παραγωγή βίντεο.

Εάν πάλι αναθέσεις την παραγωγή video content εξωτερικά, λάβε υπόψιν τυχόν κόστος διανομής βίντεο, όπως διαφημίσεις επί πληρωμή στις διάφορες πλατφόρμες κοινωνικών μέσων.

Πώς να δημιουργήσεις μια στρατηγική video content marketing;

Μόλις προγραμματίσεις το περιεχόμενό σου και τον τρόπο παραγωγής του, πρέπει να δημιουργήσεις τη στρατηγική video content marketing.

1. Προγραμματισμός και προώθηση των βίντεο

Το βίντεό σου μπορεί να είναι εκπληκτικά αλλά να μην βλέπουν το φως της δημοσιότητας όταν πρόκειται για το στοχευμένο κοινό σου.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο προγραμματισμός και η προώθηση των βίντεο είναι ζωτικής σημασίας για την επιτυχία τους.

Βρες την καλύτερη στιγμή για να προγραμματίσεις τη δημοσίευση βίντεο στις διάφορες πλατφόρμες για να έχεις το μέγιστο αντίκτυπο και να προσεγγίσεις περισσότερους υποψήφιους πελάτες. 

Στη συνέχεια, δώσε έμφαση στην συνέπεια και δημοσίευε τακτικά video content.

Θα χρειαστεί επίσης η προώθηση των βίντεό σου.

Χρησιμοποιώντας διάφορα βίντεο κλιπ προώθησης ξεχωριστά ή συνδυαστικά, δίνεις μια επισκόπηση στο κοινό σου, προσελκύοντάς το να ελέγξει το καθένα.

Μπορείς επίσης να επιλέξεις μια πλατφόρμα διαχείρισης βίντεο που χρησιμοποιεί διάφορες μεθόδους για την προώθηση του video content, όπως λίστες αναπαραγωγής, ετικέτες και κατηγορίες.

2. Βελτιστοποίηση βίντεο για μετατροπές

Αν και ο στόχος ενός βίντεο μπορεί να είναι να εκπαιδεύσει, να ενημερώσει ή να ψυχαγωγήσει το κοινό, τελικά, θέλεις να το μετατρέψετε σε πελάτες που πληρώνουν.

Για να το πετύχεις αυτό, μπορείς να βελτιστοποιήσετε τα βίντεό σου για μετατροπές:

Εισήγαγε ένα call-to-action(CTA) προσθέτοντας έναν σύνδεσμο στη σελίδα προορισμού σου ή ζητώντας τους να μοιραστούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Πρόσφερε άμεσα κίνητρα, όπως ένα δώρο, εάν οι θεατές παρακολουθήσουν και ασχοληθούν με το συγκεκριμένο βίντεο.

Πρόσθεσε ένα διαδραστικό στοιχείο στο βίντεο για να προσελκύσεις και να διατηρήσεις την προσοχή των θεατών.

Χρησιμοποίησε μια προσέγγιση με ενσυναίσθηση στο video content σου για να βοηθήσεις τους θεατές να ταυτιστούν με το προϊόν ή την υπηρεσία σου σε προσωπικό επίπεδο.

3. Διαχείριση video content

Καθόρισε τον τρόπο διαχείρισης του video content σου.

Θα βρίσκονται όλα τα βίντεο στο κανάλι σου στο YouTube; Έχεις κάποιον κόμβο περιεχομένου βίντεο στον ιστότοπό σου;

Λάβε υπόψιν ότι ένα βίντεο μπορεί να οδηγήσει τους υποψήφιους πελάτες σου σε περισσότερους, εάν το διαχειριστείς αποτελεσματικά.

Για παράδειγμα, ας υποθέσουμε ότι μοιράζεσαι ένα σύντομο βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προσκαλώντας τους καταναλωτές να δουν το πλήρες βίντεο στον ιστότοπό σου και παρέχοντας τον αντίστοιχο σύνδεσμο.

Αυτός ο σύνδεσμος μπορεί να τους μεταφέρει σε έναν κόμβο βίντεο στον ιστότοπό σου, όπου μπορούν να παρακολουθήσουν πολλά από τα βίντεό σου και να μάθουν περισσότερα για την επωνυμία, τα προϊόντα και τις υπηρεσίες σου.

Ακόμη, μπορούν να ρίξουν μία ματιά στα παρασκήνια της επιχείρησής σου, αποκτώντας πιο προσωπική σχέση μαζί της.

4. Μέτρηση απόδοσης

Καμία στρατηγική video content marketing δεν μπορεί να είναι επιτυχής χωρίς τη δυνατότητα μέτρησης της απόδοσης.

Αυτό το βήμα θα πρέπει να συνδέεται με τους μετρήσιμους στόχους ή τους βασικούς δείκτες απόδοσης (KPI) που ορίστηκαν στην αρχή της ανάπτυξης της στρατηγικής σου.

Σημαντικοί δείκτες που πρέπει να συμπεριληφθούν είναι:

  • Προβολές
  • Εντυπώσεις
  • Χρόνοι παρακολούθησης
  • Αναλογία προβολών
  • Engagement (likes, comments, shares)

Για να βρεις τα παραπάνω, μπορείς να χρησιμοποιήσεις τα εγγενή αναλυτικά στοιχεία κάθε πλατφόρμας, όπως το YouTube Analytics.

Το Google Analytics βοηθά επίσης στην παρακολούθηση της απόδοσης των βίντεό σου.

Συγκεκριμένα, παρέχει πληροφορίες σχετικά με τις πηγές επισκεψιμότητας, τη δημοτικότητα των βίντεο, τον αριθμό των προβολών κ.λπ.

Μετρώντας την απόδοση μιας στρατηγικής video content marketing, μπορείς να προσδιορίσεις την απόδοση επένδυσης (ROI) και επίσης να μάθεις πότε και πού να κάνεις βελτιώσεις.

Αυτά τα αναλυτικά στοιχεία είναι το κλειδί για να διασφαλίσεις ότι η στρατηγική σου είναι η καλύτερη δυνατή.

Συμπέρασμα

Το video content ήρθε για να μείνει και θα σε βοηθήσει στην προσέγγιση ενός ευρύτερου κοινού, αυξάνοντας τις μετατροπές.

Ωστόσο, για να παραμείνει ανταγωνιστικό το περιεχόμενό σου, χρειάζεται να δημιουργήσεις την καλύτερη δυνατή στρατηγική video content marketing για την επιχείρησή σου.

Ένας τρόπος για να διατηρήσεις το ανταγωνιστικό σου πλεονέκτημα είναι να συμπεριλάβεις μια ποικιλία τύπων βίντεο για το κοινό σου.

Δημιούργησε video content που αντιπροσωπεύει περισσότερο το brand σου και φέρνει τα αποτελέσματα που επιθυμείς.

Share This Post

4 Τρόποι για να Αυξήσεις τις Πωλήσεις της Επιχείρησης σου

4 Τρόποι για να Αυξήσεις τις Πωλήσεις της Επιχείρησης σου

Συμπλήρωσε την παρακάρω φόρμα και κατέβασε τον Δωρεάν οδηγό με την μεθολογία που θα σε βοηθήσει να αυξήσεις τις πωλήσεις της επιχείρησής σου.