Η Δύναμη Του Email Marketing Και 5 Τips Για Πετυχημένες Καμπάνιες

email-marketing-tips

Η χρήση του email marketing για την προώθηση των προϊόντων και των υπηρεσιών μιας επιχείρησης, καθώς και για την παροχή κινήτρων για την αφοσίωση των πελατών είναι ένα πανίσχυρο και απαραίτητο εργαλείο.

Είναι μια μορφή μάρκετινγκ που ενημερώσει τους πελάτες στη λίστα email σου για νέα προϊόντα, εκπτώσεις και άλλες υπηρεσίες.

Ταυτόχρονα, είναι ένα ήπιο μέσο πώλησης που εκπαιδεύει το κοινό σου σχετικά με την αξία του brand σου.

Εάν θέλεις να αναπτύξεις την επιχείρησή σου ή να πουλήσεις τα προϊόντα σου, το email marketing είναι ένα από τα δημοφιλέστερα και αποτελεσματικότερα εργαλεία για τις καμπάνιες σου.

Στο παρόν άρθρο θα μάθεις πώς το email marketing μπορεί να σε βοηθήσει.

Παράλληλα, θα μάθεις πώς μπορείς να ξεκινήσεις μία πετυχημένη καμπάνια για την επιχείρησή σου.

Τι είναι το email marketing;

Το email marketing είναι ένα μια μορφή άμεσου μάρκετινγκ που χρησιμοποιεί το email για την προώθηση των προϊόντων ή των υπηρεσιών μιας επιχείρησης.

Ενημερώνει τους πελάτες σου για τα πιο πρόσφατα αντικείμενα ή προσφορές που προσφέρεις, ενσωματώνοντάς τα στις προσπάθειες αυτοματοποίησης μάρκετινγκ.

Επιπλέον, μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στη στρατηγική μάρκετινγκ που ακολουθείς, δημιουργώντας δυνητικούς πελάτες, αναγνωρισιμότητα του brand σου και διατήρηση της αφοσίωσης των πελατών μέσω διαφορετικών τύπων email marketing.

Πλεονεκτήματα του email marketing

Το email έχει γίνει ένα τόσο δημοφιλές εργαλείο μάρκετινγκ για τις επιχειρήσεις, εν μέρει επειδή αναγκάζει τον χρήστη να λάβει κάποιο είδος δράσης.

Γιατί ένα email παραμένει στα εισερχόμενα μέχρι να διαβαστεί, να διαγραφεί ή να αρχειοθετηθεί.

Ταυτόχρονα, είναι ένα από τα πιο οικονομικά εργαλεία.

Μελέτη του 2015 από την Ένωση Άμεσου Μάρκετινγκ (DMA) διαπίστωσε ότι για κάθε 1 $ που ξοδεύεται, το email έχει μέση απόδοση επένδυσης (ROI) 38 $.

Το email marketing σου επιτρέπει επίσης να εκτελείς A/B tests προκειμένου να προσδιορίσεις το μήνυμα με την καλύτερη απόδοση.

Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της χρήσης λογισμικού email marketing, που μπορεί επίσης να ρυθμιστεί ώστε να στέλνει εύκολα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

5 βασικά tips για να ξεκινήσεις μία πετυχημένη καμπάνια email marketing

1. Δημιούργησε ένα πλάνο email marketing.

Για να κάνουμε το κομμάτι του προγραμματισμού πιο εύκολο, έχουμε επισημάνει ορισμένες βέλτιστες πρακτικές που πρέπει να λάβεις υπόψιν σου όταν σχεδιάζεις μια στρατηγική email marketing.

Προσδιόρισε το κοινό σου

Ανεξάρτητα από το τι πουλάς, πρέπει να έχεις μια ξεκάθαρη ιδέα για το ποιο είναι το κοινό σου ώστε να επικοινωνήσεις αποτελεσματικά μαζί του.

Φόρμα εγγραφής

Μερικά από τα πιο πολύτιμα δεδομένα που έχει να προσφέρει η φόρμα εγγραφής είναι πώς και πού εγγράφονται οι συνδρομητές στη λίστα σου.

Τμήματα και ομάδες

Μόλις εντοπίσεις μικρότερες ομάδες ατόμων στο ευρύτερο κοινό σου, θα μπορείς να δημιουργήσεις ομάδες και τμήματα και να στέλνεις πιο σχετικά και εξατομικευμένα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στους παραλήπτες.

Άλλωστε, όσο πιο σχετική είναι μια καμπάνια, τόσο καλύτερα τα αποτελέσματα.

Αποφάσισε τι θα γράψεις

Τώρα που ξέρεις σε ποιον απευθύνεσαι, ήρθε η ώρα να σκεφτείς το περιεχόμενό σου.

  • Τι θέλεις να πεις στο κοινό σου;
  • Ποια είναι η στρατηγική μάρκετινγκ περιεχομένου σου;

Αυτό που θέλεις είναι να στέλνεις στοχευμένα μηνύματα μέσω email, τα οποία μιλούν πραγματικά στους συνδρομητές σου.

Καθόρισε τη συχνότητα και τους στόχους αποστολής

Η συχνότητα αποστολής email στους πελάτες σου δεν είναι κάτι στάνταρ.

Όμως, αν στέλνεις πολύ συχνά, οι συνδρομητές σου είναι πιθανόν να αισθανθούν ενόχληση και να απεγγραφούν από τη λίστα.

Πολλοί διαχειριστές blog και ενημερωτικών site ενδέχεται να επιλέξουν να στέλνουν καθημερινές ενημερώσεις στους συνδρομητές τους.

Άλλοι μπορεί να στέλνουν 1-2 φορές το μήνα, ώστε οι συνδρομητές να ανυπομονούν να λάβουν το email τους.

Στέλνε τις καμπάνιες με τον δικό σου ρυθμό και έλεγξε τις απεγγραφές και τις αναλογίες κλικ προς αριθμό εμφανίσεων.

Έτσι μπορείς να προσαρμόσεις τη συχνότητα όπου και όποτε χρειαστεί

1.Κάνε έναν προγραμματισμό

Ένας τρόπος για να παραμείνεις στον σωστό δρόμο είναι να δημιουργήσεις ένα ημερολόγιο περιεχομένου και να προγραμματίσεις τις αναρτήσεις σου.

Ο προγραμματισμός του email marketing που θα ακολουθήσεις εξαρτάται από τον κλάδο που δραστηριοποιείσαι αλλά και από τους τύπους περιεχομένου που χρησιμοποιείς.

2.Σχεδίασε τα email σου

Όταν σχεδιάζεις καμπάνιες email, εστίασε στο μήνυμά σου και διατήρησε το σχέδιό σου απλό.

Προτείνουμε να ορίσεις όλα τα στοιχεία για την καμπάνια σου σε μια ιεραρχία, τοποθετώντας τις πιο σημαντικές πληροφορίες ή τα κύρια στοιχεία στην κορυφή.

Έτσι οι χρήστες θα μπορούν να σαρώσουν γρήγορα τα email σου εάν δεν έχουν χρόνο.

3.Κάνε test στα email σου

Είναι πιθανόν μία καμπάνια που σχεδίασες να φαίνεται διαφορετική στα εισαρχόμενα των πελατών σου.

Βεβαιώσου λοιπόν ότι έχεις ελέγξει τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε κινητές και σταθερές συσκευές, καθώς μπορεί να φαίνονται διαφορετικά.

Στείλε δοκιμαστικά email σε φίλους και συναδέλφους

Εάν έχεις φίλους ή συναδέλφους που μπορούν να ελέγξουν το email σου για τυπογραφικά λάθη και να παρέχουν σχόλια σχετικά με τη διάταξη, μπορείς να τους στείλεις ένα δοκιμαστικό email.

Βρες την καλύτερη έκδοση με καμπάνιες A/B test

Δεν είσαι σίγουρος/η ποια γραμμή θέματος θα έχει τα περισσότερα ανοίγματα και κλικ;

Πιστεύεις ότι υπάρχει μια συγκεκριμένη ώρα της ημέρας που οι πελάτες είναι πιθανότερο να κάνουν αγορές μέσω της καμπάνιας σου;

Η εκτέλεση ενός Α/Β test σου επιτρέπει να πειραματιστείς με διαφορετικές εκδόσεις των email και να διαπιστώσεις αν οι αλλαγές που κάνεις επηρεάζουν τα αποτελέσματά σου.

4.Εξερεύνησε την αυτοματοποίηση μάρκετινγκ

Σε αντίθεση με τις κανονικές καμπάνιες, η αυτοματοποίηση είναι ένα στοχευμένο email ή μια σειρά από email που μπορείς να ρυθμίσεις προς αποστολή.

Από μια σειρά email καλωσορίσματος έως τη συνέχεια των email μετά από μια αγορά και την επιβράβευση των πελατών σου με ένα ειδικό κίνητρο, η αυτοματοποίηση σε βοηθά να βελτιστοποιήσεις την επικοινωνία με τους πελάτες.

Συνεπώς, θα έχεις περισσότερο χρόνο για να εστιάσεις στη δημιουργία περιεχομένου και στην αύξηση της απόδοσης επένδυσης (ROI).

Επιπλέον, μπορείς να σχεδιάζεις, να στέλνεις και να παρακολουθείς ειδοποιήσεις παραγγελιών και να ενημερώνεις τους πελάτες για αγορές που έκαναν από το κατάστημά σου.

5.Μέτρησε την απόδοσή σου

Τα δεδομένα αναλυτικών στοιχείων μάρκετινγκ που συλλέγονται στις αναφορές σου, σε βοηθούν να βελτιώσεις τη στρατηγική email marketing στο μέλλον.

Opens και clicks

Αυτά είναι τα πιο προφανή στατιστικά στοιχεία για τη μέτρηση της αφοσίωσης μιας καμπάνιας.

Υποδεικνύουν πόσο καλά οι θεματικές γραμμές και το περιεχόμενο της καμπάνιας σου έχουν απήχηση σε μια συγκεκριμένη λίστα επαφών.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να λάβεις υπόψη πώς συγκρίνονται τα ποσοστά open και clicks προς τον αριθμό εμφανίσεων με άλλες εταιρείες στον κλάδο σας.

Διαφορετικά εξετάζεις τα στατιστικά στοιχεία σου στο κενό.

Δεδομένα ηλεκτρονικού εμπορίου

Εάν έχεις συνδέσει το κατάστημά σου με μια διαδικτυακή πλατφόρμα (όπως το Mailchimp) και έχεις ενεργοποιήσει την παρακολούθηση συνδέσμων ηλεκτρονικού εμπορίου για τις καμπάνιες σου, μπορείς να βλέπεις δεδομένα αγορών για τους συνδρομητές σου στον πίνακα ελέγχου του λογαριασμού.

Επισκεψιμότητα ιστότοπου

Οι καμπάνιες που στέλνεις μπορούν να σε βοηθήσουν και στο να κατευθύνεις περισσότερη επισκεψιμότητα προς τον ιστότοπο ή το ηλεκτρονικό σου κατάστημα.

Συμπέρασμα

Το email marketing μπορεί να σε βοηθήσει να οικοδομήσεις μια σχέση με το κοινό σου.

Παράλληλα, οδηγείς την επισκεψιμότητα στον ιστότοπό σου, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή οπουδήποτε αλλού θέλεις να κατευθυνθούν οι άνθρωποι.

Μπορείς ακόμη και να τμηματοποιήσεις τα email σου και να στοχεύσεις τους χρήστες κατά δημογραφικά στοιχεία.

Έτσι θα στέλνεις στους χρήστες μόνο τα μηνύματα που θέλουν να βλέπουν περισσότερο.

Συνεπώς, είναι σαφές ότι το email marketing μπορεί να αποτελέσει ένα τεράστιο άλμα προόδου και βελτίωσης της επιχείρησής σου.

Share This Post

4 Τρόποι για να Αυξήσεις τις Πωλήσεις της Επιχείρησης σου

4 Τρόποι για να Αυξήσεις τις Πωλήσεις της Επιχείρησης σου

Συμπλήρωσε την παρακάρω φόρμα και κατέβασε τον Δωρεάν οδηγό με την μεθολογία που θα σε βοηθήσει να αυξήσεις τις πωλήσεις της επιχείρησής σου.